Hästlivet

Hästlivet är det bästa livet

Efter en lång dag på jobbet finns det inget bättre än att bara få kliva ner i ridstövlarna och promenera tillbaka till stallet igen. Speciellt härligt är det nu när våren äntligen kommit! Så härligt att bara få koppla bort allt annat för en stund och få en skön, avkopplande kvalitetstid med sin häst. Varje gång jag kliver in i stallet och känner stallukten blir jag alldeles varm inombords. Jag förknippar den så starkt med glädje, trygghet och fritid. Det här är min drömplats på jorden. Min högsta dröm är att en dag kunna arbeta som professionell hoppryttare och få hålla på med hästhoppning på heltid.

En vanlig dag i stallet

För att beskriva hur en vanlig dag ser ut för mig i stallet går jag upp kl 6, åker till stallet, väl där hämtar jag mitt grimskaft för att sedan gå ut i hagen och leta upp min häst. Det finns fler hästar i hagen och som oftast kommer min häst fram direkt men ibland kan jag behöva klappa de andra hästarna först för att hon ska bli avundsjuk och komma till mig. Där sätter jag på grimskaftet och leder sen in henne i stallet. I stallgången borstar jag henne med en rotborste och ser till att borsta igenom hela kroppen, både man och svans varje dag. Jag har använt många rotborstar genom åren och väljer nu bara kvalitetsprodukter, de både håller bättre och är skönare för hästen. Jag köper alltid hästtillbehör i hästbutiker som satsar på kvalitet i sina produkter och de får gärna ha ett brett och unikt utbud. Sist köpte jag en mysig och mjuk fleecegrimma från Back on Track som jag gillar jättemycket! Köpte även en fin nosgrimma och ett shalock i färgen racing green till min hästkompis från varumärket Denni Design. Om ni undrar vad en sharlock är så är det som en större vojlock. Älskar att få drömma mig bort i en riktigt bra hästbutik.

Runt kl 8 morgonfodrar jag för att runt 8.30 släppa ut hästen i hagen igen. Runt kl. 16 är jag tillbaka i stallet igen och då mockar jag först ur boxen och fixar sen lunch och kvällsfodret, fyller på med höpåsar och lägger in lite hö i boxen. Därefter tar jag in hästen och borstar igenom henne en gång till med en rotborste. God hästvård är viktigt för att både hästen och du ska må bra. Efter det är det sadling och tränsning. För mig är det viktigt med en sadel som är funktionell, har god kvalitet, är lättskött och snygg. En annan viktig sak man ska tänka på är att sadeln inte får göra ont på hästen. Det finns bra kvalitetssadlar att köpa idag som har ett speciellt material som formar sig efter hästen och som inte skapar några onda tryckpunkter. Jag har både en dressyrsadel och vid hoppning och uteritt använder jag en hoppsadel. Jag har olika Shabrak som jag skiftar emellan. Har ett klassiskt brunt träns med aachen-nosgrimma och tredelat bett. Vid dressyr har jag fler dressyrskydd, vid hoppning och uteritt använder jag beskydd från ZANDONÀ. Jag tränar i paddocken eller i ridhuset och skrittar alltid av utomhus. Efter passet spolar och tvättar jag av min häst ordentligt så hon blir riktigt fin när hon ska tillbaka in i boxen där hon får foder runt 18.00. Sen blir det kvällsfoder runt 20 och efter det pussar jag henne god natt och åker hem.

 

Mina bästa tips på bra kvalitetsprodukter till hästen.

Som jag nämnde älskar jag att drömma mig bort i bra hästbutiker eller på nätet. För mig är kvalitén, funktionaliteten och säkerheten på produkten det viktigaste och helst ska de ha ett brett och unikt utbud. Jag vill bli inspirerad och älskar alla höst och vårnyheter som kommer varje år. Till hästen köper jag nästan bara produkter från varumärkena Bucas, Shires Equestrian, Back on Track, Denni Design, Aesculap, Eskadron, Safe Riding, ZANDONÀ, Oster, NAF, Kerbl och Catago. Här hittar du allt från hästtäcken, islandshästprodukter, exklusiv hästutrustning, klippmaskin, benskydd till säkerhetsväst och mycket mer. Djuraffären Petser har stor erfarenhet av hästbranschen och när det kommer till hästtillbehör har de noggrant valt ut de bästa produkterna för dig och din häst.

Mina bästa tips på bra kvalitetsprodukter till ryttaren.

När det kommer till produkter till ryttaren vill jag även här poängtera vikten av kvalité, funktionalitet och säkerhet. Vem vill till exempel ha en ridhjälm eller säkerhetsväst som inte skyddar dig ordentligt om du ramlar av hästen? Mina bästa tips på hjälmar kommer från One K, Back on Track & Casco. Lite om dem här:

Ridhjälmar från One K har en snygg och exklusiv design, är tillverkade av senaste tekniken, är av god kvalitet och sitter dessutom skönt på huvudet. Alla hjälmar är självklart godkända av VG01. En annan välkänd hjälmtillverkare är Back on Track. Där hittar du bland annat ridhjälmen EQ3 Lynx som fick bäst i test av Folksam 2018. Back on Track är det enda som säljer ridhjälmar med MIPS Brain Protection System på deras hjälmar som är ett innovativt system vars teknologi imiterar huvudets egna funktioner. Det gör att vid en eventuell olycka skyddar hjälmen bättre och skyddar även mot rotationsrörelser. Casco har ridhjälmar för både barn och vuxna – självklart med säkerhet som högsta prioritet. Välj bland fina standardfärger eller deras mönstrade och glittriga ridhjälmar. Alla är både bekväma och superfina! Gällande säkerhetsväst tycker jag att det bästa tillverkas av HELITE.

Snyggaste ridkläderna

När det kommer till ridkläder har djuraffären Petster full koll på vilka varumärken som ska finnas med. Här finns varumärken som Pikeur, Stierna, Mountain Hourse, Uhip och Cavallo. För snygga skor och ridstövlar skulle jag rekommendera varumärket Muckboot. Hästlivet blir så mycket roligare med snygga ridkläder!

Hästen – ett beundransvärt och älskvärt djur

Häftigt hur hästar alltid varit ett beundrat och älskvärt djur. Från hur den användes som viktig funktion till bland annat jordbruket till att idag främst användas till sport, avel och rekreation. Idag är världen full av hästraser och det finns över 170 raser av hästar och ponnys i alla möjliga storlekar och former. Vanligast är varmblodiga sporthästar som används inom trav, galoppsport samt ridsport inom hoppning för att nämna några. Här i Sverige har vi de inhemska raserna nordsvensk, brukshäst och gotlandsruss som används till ridning körning och trav.