ÄLVDALENS RIDKLUBB

Klubbnytt
Tävlingar
Hästar
Om klubben
Hitta hit
Personal
Bildgalleri
Länkar
Kontaktinfo
Startsida
 


Om Älvdalens Ridklubb
Älvdalens Ridklubb startade 1969. Vi hyrde in oss i ett gammalt hönshus som byggdes om till stall.1985 kom vi till Porfyrgården där vi finns i dag. I dag har vi tre stallar på gården med totalt 33 stallplatser. Vi har två fina uteridbanor och ridhus med måttet 20 x 60 meterKlubben har i dag ca: 100 ridelever per vecka. Vi arrangerar även kör, dressyr och hoppkurser för egna och utomstående tränare. Under 2004 har klubben ett lag i ponnyallsvenskan div 1 och till hösten även ett div 2 lag.2003 vann Älvdalens RK ponnyallsvenskans div 2.


Anläggning
Vår anläggning har ett naturskönt lägen på Porfyrgården. Vi har två uteridbanor med måtten 42x70 samt 20x40. Ridhuset är uppvärmt med måttet 20 x 60 m. På gården finns tre stallar med 15 stora boxar, 10 ponnyboxar och 8 spiltor. Klubblokal med logi, kök, duschar och toaletter.  Besök oss gärna !!

Hyra anläggningen?
Ta med dig tränare, din häst och dina vänner. Hos oss kan du boka hela anläggningen. Hindermaterial och annat nödvändigt ingår i anläggningshyran.
Enklare boende finns i ridklubbens lokaler. Vi hjälper gärna till att boka annat boende om så önskas.

Porfyrgårdens historia
Älvdalens Ridklubb ligger på Porfyrgården. Platsen fick sitt namn efter den hårda vulkaniska bergarten porfyr, som bearbetades och slipades här. Folket i bygden kallade den på sitt mål för "koppustein" en sten med fläckar i olika färger.  På grund av svår missväxt och hungersnöd på 1770-talet fick norra Dalarna hjälp av myndigheterna. Men mer varaktiga utkomster behövdes. År 1785 reste riksrådet Nils Adam Bielke med en delegation till norra Dalarna för att söka efter malmer och andra användbara bergarter som kunde bearbetas av lokalbefolkningen. Hans fynd visades för Gustav III, som blev intresserad av Porfyren. Det ledde till att Eriks Hagström år 1788 fick uppgiften att konstruera och bygga ett porfyrverk i Älvdalen. Detta växte till en stor konsthantverksindustri, där det tillverkades många härliga och dyrbara föremål – just på Porfyrgården i byn Näset.